katastrofa kolejowa na śląsku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AdamB
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 8037
    • Octavia IV (NX3)
    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Mickul, Ale tor od Kozłowa jedzie jednym ciągiem aż do Starzyn. Szczekociny są na tym odcinku pomiędzy dwoma tymi miejscami.
    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Mickul
      RS
      • 2010
      • 2847

Zamieszczone przez AdamB
      Mickul, Ale tor od Kozłowa jedzie jednym ciągiem aż do Starzyn. Szczekociny są na tym odcinku pomiędzy dwoma tymi miejscami.
      Możliwe, zawsze miałem problem z CMK od strony Krakowa. W takim razie błąd wypowiedzi wynika z mojej strony, ale postu nie będę już edytować poprzedniego.

Komentarz

• djczas
        RS
        • 2005
        • 9612

Mickul, nniezgodze sie z tobą Stacja kozłów jest na cmk a cmk od strony krakowa zaczyna sie od tunelu z tego co wiem

CMK nie jest ani remontowana ani modernizowana na bierząco a skąd to wiem to już mówie od ososby która budowała cmk wiec jak chcesz możemy podyskutować

Wiem że jesteś miłośnikiem kolei ja też do nich należę. Wagony które uczestniczyły są ciut młodsze ode mnie
        Lokomotywa z 1994 roku modernizowana w 2009 to według ciebie nowy tabor no to masz dziwne poczucie humoru.

AdamB, Problem jest w tym że to jest właśnie CMK ale kolega Mickul, napisał numer linii która jest zaliczana do CMK

Komentarz

• Mickul
          RS
          • 2010
          • 2847

Zamieszczone przez djczas
          Mickul, nniezgodze sie z tobą Stacja kozłów jest na cmk a cmk od strony krakowa zaczyna sie od tunelu z tego co wiem
          Już napisałem, że błąd leży po mojej stronie.

CMK nie jest ani remontowana ani modernizowana na bierząco a skąd to wiem to już mówie od ososby która budowała cmk wiec jak chcesz możemy podyskutować
          A obecne remonty sieci trakcyjnej oraz wymiana torowiska w niektórych miejscach? Przecież teraz wszystko modernizują pod 200km/h.

Wiem że jesteś miłośnikiem kolei ja też do nich należę. Wagony które uczestniczyły są ciut młodsze ode mnie
          Lokomotywa z 1994 roku modernizowana w 2009 to według ciebie nowy tabor no to masz dziwne poczucie humoru.
          Ale to i tak jedna (niestety) z najnowocześniejszych i najlepszych serii w kraju. Druga to Taurusy. O EZT-kach i dzierżawach nie mówię.

EDIT:
          Jednak popytałem trochę osób i wynika z tego, że CMK to D29-4 rel. Grodzisk - Zawiercie, a wypadek był na D29-64, która odbija od Kozłowa i teoretycznie CMK jest dopiero od Psar. Tak samo mówi wikipedia.

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8037
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

djczas, wiem, znam te okolice począwszy od Kozłowa (mieszkam teraz niedaleko stacji w Kozłowie ) a wypadek był obok wsi Chałpki obok Szczekocin. A to są okolice oddalone 8 km od mojej miejscowości rodzinnej i te rejony mi są znane. Odjazd na CMK jest zaraz za stacją w Kozłowie. Po drodze jest we wsi Sprowa nastawnia gdzie właśnie jest puszczenie pociągu na właściwy tor. Z drugiej strony nastawnia jest w Starzynach. Po drodze jest jeszcze stacja kolejowa w Szczekocinach.

Komentarz

• djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

Mickul, co do modernizacji zgodze sie że ostatnie 3-4 lata jest modernizacja ale tu znów w błąd wprowadzasz większośc sie modernizuje do prędkości szlakowej max 160 cmk i dalej do gdańska ma mieć 200 km/h

Nie wiesz do końca jak to lokomotywa bo nie wiem jak ty ale ja nie znam jej oznaczeń. To co min Nowak mówi na konfach może sie okazać że nie tą loko co trzeba wymienił

Co do modernizacji to jest ona przeprowadzana na zasadzie prowizorki
              ECTS jest testowany i działa równolegle do istniejącego systemu. Poczekajmy chwile aż eksperci się wypowiedzą z komisji badań wypadków bo z tego co wiem zmodernizowano torowiska sieć trakcyjną ale większość sygnaliacji i sterowania jest starego typu z podłączonym systemem ects i mogło cos nie zadziałać

Komentarz

• Mickul
                RS
                • 2010
                • 2847

Nie wiesz do końca jak to lokomotywa bo nie wiem jak ty ale ja nie znam jej oznaczeń. To co min Nowak mówi na konfach może sie okazać że nie tą loko co trzeba wymienił
                Która? IC? EP09-035

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8037
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Co do modernizacji to jest ona przeprowadzana na zasadzie prowizorki
                  djczas, ten odcinek modernizuje się do prędkości jak napisałeś ok 160-170km/h i nie jest to prowizorka tylko gruntowna wymiana wszystkiego. Remont w tej chwili jest robiony w Kozłowie. Wymieniają wszystko.

Komentarz

• djczas
                    RS
                    • 2005
                    • 9612

AdamB, Jest to prowizorka bo nie planowana inwestycja tylko zróbmy cos na szybko bo euro mamy tak jak autostrady w tym sensie

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8037
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

AdamB, Jest to prowizorka bo nie planowana inwestycja tylko zróbmy cos na szybko bo euro mamy tak jak autostrady w tym sensie
                      Zwał jak zwał ale fakt jest taki że jak napisałem wymieniają wszystko.

Komentarz

• igor33c
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 115
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja również interesuję się koleją, niedługo będę pisać pracę inżynierską związaną z inżynierią kolejową i wszystko co tu piszemy jest bardzo ważne ale ja mam zasadnicze pytanie: jak to jest możliwe, że na jednym odcinku jednostkowym trasy znalazły się DWA POCIĄGI i to na dodatek jadące w przeciwnych kierunkach? Złota zasada kolejnictwa brzmi: trasa jest odpowiednio dzielona na odcinki jednostkowe, a na jednym odcinku może znajdować się TYLKO jeden pociąg! Moim zdaniem musiała zawieść komunikacja..

Komentarz

• aro_40
                          RS
                          • 2007
                          • 1529
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez r2r
                          O niczym nie zapominam, ale jestem przeciwko temu żeby to sobie leciało w telewizji dzień i noc bez przerwy. Skoro nie ma żadnych nowych informacji to wystarczy 10 minutowy blok co godzina i luz, a nie od takie trucie widza. To samo było z katastrofą w Smoleńsku, normalnie jak zapętlona taśma, po 2 tygodniach od zdarzenia, wciąz wizualizacje, zdjęcia, domysły, coraz durniejsze spekulacje...to już nie są informacje w znaczeniu informującym tylko dywagacje coraz dziwniejszych osób proszonych o komentarz do sprawy, bo samych informacji już tam nie ma. Są tylko domysły jakegoś tam docenta budowy maszyn że pociąg mógł jechać w poprzek, innego doktora techniki komuniakcyjnej, że może wogóle mógł jechac tyłem do przodu. Co to za informacje??? Gówno daje rozwałkowywanie tematu przez takich ludzi. To nie są informacje. Infromacja to jest dla mnie 10 minut, podczas których poznaję przyczynę, skutek, ilość szkód, szacowany czas trwania akcji ratunkowej itp. To sa informacje. Produkowanie się jakichs postronnych osób na antenie, olewam i uważam za zbędne, bo durna gawiedź potem łazi i powtarza że pan w telewizorze powiedział że szyna była krzywa, że kamień wpadł pod koło, że trakcja była mokra...i rozchodza się potem bzdury "z gęby do gęby"....a potem...a potem taki przypadek z życia wzięty: Po Smoleńsku, każdy mój klient miał teorię z którą się ze mną dzielił i dodawał zawsze "Panie, musiało byc tak jak mówię, w telweizji tak mówili". Tylko że każdy obejrzał inny fragment i dlatego każdy miał swoją teorię. Na 20 ludzi było 18 zdań. Oni też oglądali informacje. Więc zdecydujmy czy chemy w TV informacji śmieciowych, takich które nic nie wnoszą, ale pozwalają w miarę zapełnić ramówkę, czy inromacji precyzyjncyh, skondensowanych do minimum, ale merytorycznych - o samym zdarzeniu, a nie o tym że godzinę temu leciała tam tędy mewa i się zesrała...
                          Zdecyduj się na coś. W pierwszym poście pisałeś, o kilku godzinach relacji na ten sam temat, a teraz skaczesz nagle do dwutygodniowych "rewelacji" w TV na temat Smoleńska....
                          Zgadzam się, że emisja wypowiedzi ekspertów wszelkiego rodzaju przez kolejne 2 tygodnie jest całkowicie bezsensowne. Natomiast pamiętaj o tym, że każdym medium rządzi kasa, czyli oglądalność. Oglądalność jest wtedy jak wałkujesz temat do bólu, bowiem publika kocha śmierć, ból, krew i łzy. Zobacz, jaką popularnością cieszy się "Fakt" czy "Super Express". Tam pierdoła urasta do rangi problemu, który powinien rozwiązać co najmniej minister Rzeczypospolitej Polskiej !!!
                          Zatem jeśli nie chcesz czegoś oglądać, bo Ci to nie odpowiada, to jedynym rozwiązaniem jakie masz to wyłączyć telewizor (wyrzucać go za okno nie polecam, bo czasem trafia się coś ciekawego w TV-ce)
                          If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• 4x4BKF
                            L&K
                            • 2010
                            • 1279

Jak już mowa o Smoleńsku, to ja jestem za tym że by rodzinom ofiar dać takie same odszkodowania jak "Smoleńskim"
                            4x4

Komentarz

• LUKI
                              RS
                              • 2005
                              • 5776

Nieumyślne spowodowanie katastrofy kolejowej zarzuca częstochowska prokuratura dyżurnemu ruchu posterunku w Starzynach. Według śledczych to on w sobotę doprowadził do czołowego zderzenia pociągów w Szczekocinach, kierując jeden ze składów na niewłaściwy tor.

kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• kabanos
                                RS
                                • 2011
                                • 4544
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

octaviars1, +1 dla Janusza

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• 4x4BKF
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1279

Zamieszczone przez kabanos
                                  octaviars1, +1 dla Janusza
                                  A co wniosła wypowiedź Janusza?
                                  Jedynie wiedzę, że Janusz ma swoje odrębne zdanie.

Przyjechał Tusek&Bronek na miejsce katastrofy - no to się lansuje.
                                  Nie przyjechaliby - a to kutwy, tu taka tragedia a im się dupy ruszyć nie chce?

Sąd w dwa dni - każdy by chciał tak sądzić, ale nikt nie chciałby być tak sądzony.

7 prokuratorów za dużo?? Januszek widać myśli, że jeden lub dwóch by ogarnęło całą sytuację. Poza tym i tak siedzą i pierdzą w stołki więc dobrze że 7 zagonili do roboty.

Zerowanie na trupach i robienie sobie popularności - a co tym samym robi JKM??

Januszek - czasami fajnie coś powie ale poza tym dla mnie to lekki wariat.
                                  4x4

Komentarz

• LUKI
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5776

4x4BKF,

W śledztwo zaangażowanych jest około 10 prokuratorów - m.in. uczestniczą w sekcjach zwłok i oględzinach na miejscu katastrofy. Analizują dokumenty i zapisy, zabezpieczone w formie elektronicznej i papierowej. Pomagają im biegli z zakresu transportu kolejowego. Biegli zbadają m.in. rejestratory z elektrowozów.

kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• pleban
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 580

JKM ma odrębne zdanie?
                                      Właśnie przeczytałem dokładnie to, co sam chciałem napisać = prawdę w najczystszej postaci
                                      była O1 1,6 102 KM
                                      była O1 1,9 TDI 90 KM
                                      była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
                                      był Citroen Berlingo 1,6 HDI
                                      jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• r2r
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 4721
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez aro_40

Zdecyduj się na coś. W pierwszym poście pisałeś, o kilku godzinach relacji na ten sam temat, a teraz skaczesz nagle do dwutygodniowych "rewelacji" w TV na temat Smoleńska....
                                        "Skok" - jak to ująłeś - do tematu Smoleńska, jest jak najbardziej zamierzony, bo z tego tez zrobili aferę, która ciągnie się do dzisiaj, a sprowadzenie jej, w oczach co niektórych, do zamierzonego zamachu na prezydenta, to już moim zdaniem błazenada do potęgi, której własnie sprzyja takie pierd..enie po fakcie w kółko na ten sam temat. Gdy zaczyna brakować nowych merytorycznych infromacji, a te które sa już przewałkowane od góry do dołu, nie wywołują już dreszczy, to zaczyna się wymyślac juz teorie z kosmosu, a ludzie to łykają, dlatego im dłużej sie o czyms w TV mówi i im bardziej sie szuka przyczyn, docieka i miesza wokół sprawy, to tym bardziej debilne teorie powstają.

To jest moje uzasadnienie, aby dawać niektórym tematom po prostu sie wyczerpać, zamiast ciągnąć je bez końca i doszukiwac się drugiego dna, a pod nim kolejnego, a pod nim kolejnego itd. i oby w przypadku tego pociągu tez nie było tak że zaraz ktoś zacznie stwierdzać że kolejarz nie mógł odbić bo kręcił kierownicą ale pociag nie skręcał.

Z tego powodu, wielkie tragedie własnie kończa się w mediach wielkimi farsami i kiszką. Nie przekraczajmy zwyczajnie granicy dobrego smaku w grzebaniu przy takich tematach.

[ Dodano: Sro 07 Mar, 12 02:24 ]
                                        Zamieszczone przez LUKI

W śledztwo zaangażowanych jest około 10 prokuratorów
                                        To przecież zaraz się pożrą jeden z drugim, bo teoria jednego będzie prawdziwsza od teori drugiego, a trzeci z czwarty uknuja jeszcze coś innego.
                                        Artur

Komentarz

• kabanos
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 4544
                                          • Octavia I combi (1U5)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez 4x4BKF
                                          Podobnie jak twoja :wink:

Komentarz

• 4x4BKF
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1279

Zamieszczone przez 4x4BKF
                                            Podobnie jak twoja :wink:
                                            Bo to o to tu chodzi Forum jest od dyskusji
                                            Wracając do JKM - wcześniej świętej pamięci Lepper wygrażał, że jak tylko dojdzie do władzy to porządek zrobi i coś w ten deseń?
                                            Doszedł i co? Pewnych wypracowanych przez lata struktur, sposobów działania, zasad współpracy nie da się tak łatwo obalić - tak łatwo jak to się mówi.
                                            JKM byłby dobry na krytycznego doradcę osoby która faktycznie coś może i zrealizuje jego pomysły w przemyślany sposób. Ma celne spostrzeżenia, trafne komentarze, odmienne od innych spojrzenie na trudne problemy - ale nie tak łatwo wprowadzić je w życie.

Powierzenie władzy samemu JKM było by wysoce ryzykownym posunięciem.
                                            4x4

Komentarz

• kabanos
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 4544
                                              • Octavia I combi (1U5)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

4x4BKF, racja. Jednostka niewiele może w tym czymś co teraz rządzi.

Komentarz

• 4x4BKF
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1279

Jednostka niewiele może w tym czymś co teraz rządzi.
                                                4x4

Komentarz

• BADYL
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2398
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

4x4BKF, racja. Jednostka niewiele może w tym czymś co teraz rządzi.
                                                  a jak będzie rządzić "co" innego myślisz, że jednostka będzie mogła więcej :?: wątpie :evil:
                                                  nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

Pracuję...